Velký problém - kandida

Co je to kandida?                                                                                                                                                                                                            

Nejčastějším patogenem je candida albicans. Kandidy jsou  všudypřítomné organismy. Jsou součástí normální mikroflóry kůže a sliznic. Stanou se patogenními při určité změně prostředí či při snížení obranyschopnosti organismu. Kvasinkovité mikroorganismy, mezi které Candida albicans patří, jsou jednobuněčné houby. Vyskytují se na celém světě – ve vzduchu, v půdě, ve vodě, na mrtvých listech, ovoci, ve zbytcích jídla, zkrátka všude. Candida albicans žije v ústech, v krku, ve střevech a v močopohlavním traktu většiny lidí a je obvykle považována za normální součást střevní mikroflóry. Za potravu jí slouží převážně cukry, které zkvašuje na etanol a kysličník uhličitý. Etanol v malém množství není škodlivý, protože má antioxidační a desinfekční účinky. Ale pokud je produkován v příliš velkém množství, začne se měnit na acetaldehyd. Pokud má člověk adekvátní množství L-glutaminu, selenu, niacinu, kyseliny listové, vitamínů B6 a B12, železa a molybdenu, potom se acetaldehyd v játrech metabolizuje na kyselinu octovou, která může být buď vyloučena z těla, nebo se může přeměnit ve zdroj energie – na acetyl koenzym A. Když se však při delším trvání problému zásoby vitamínů a minerálů vyčerpají, začnou se aldehydy hromadit v tkáních, což může vést k nejrůznějším patologickým stavům.

 

Jak se k nám dostane?                                                                                                                                                                                                                                              

Kandida vstupuje do těla novorozenců již krátce po porodu. Ve věku šesti měsíců vykazuje pozitivní test na kandidu více než 90% dětí, u kterých se někdy projevuje jako celkem neškodný povlak v ústech, tzv. moučnivka neboli soor. Dospělí lidé jsou prakticky všichni hostiteli této kvasinky, která s námi zůstane až do smrti.Kandida v našem těle koexistuje s mnoha druhy baktérií, se kterými žije v konkurenční rovnováze. Ostatní baktérie drží růst kandidy pod kontrolou, ale to jenom tehdy, pokud tato rovnováha není narušená. Pokud kandida dostane příležitost, pokusí se kolonizovat všechny tělesné tkáně.

 

Kdy vzniká problém?

                                                                                                                                           

Buňky kandidy mají za normálních okolností oválný tvar a jsou veliké asi jako červené krvinky. Když však není bujení kandidy dostatečně omezováno imunitním systémem, začnou se namnožené kvasinky prodlužovat a pučí v řetízcích či vláknech, které pronikají sliznicemi a vytvářejí v nich mikroskopické trhliny. Výsledkem této perforace je, že do krevního řečiště mohou začít pronikat cizorodé antigeny, bakteriální jedy a neúplně strávené bílkoviny, se kterými si tělo nedokáže normálním způsobem poradit. Tyto částice pak mohou ucpávat lymfatickou soustavu, vyvolávat záněty a podílejí se i na vzniku potravinových alergií. Trvalý, neustálý tlak na imunitní systém vytvářený nadměrným bujením kandidy může nakonec vést k oslabení rezistence vůči všem nemocem. Značná adaptabilita kandidě umožňuje produkovat maskovací antigeny, které imunitnímu systému znesnadňují, aby ji rozpoznal jakožto cizí a škodlivou. Narušení procesu rozlišování vlastních a cizích buněk může vést k řadě autoimunitních onemocnění. Toxiny produkované kandidou pak budou moci cirkulovat prakticky bez problémů a kandida bude prorůstat do řady tkání. Tato zjevná tolerance kandidy imunitním systémem může být napravena jedině dlouhodobým vyčištěním těla od jejích antigenů a toxinů. I u řady lidí, kteří nevykazují žádné zjevné příznaky, se v krevním séru objevují pro kandidu specifické imunoglobuliny. To ukazuje, že bílé krvinky (B-lymfocyty) musí neustále bojovat proti bakteriálním toxinům.  Bohužel, v naší moderní společnosti existuje mnoho faktorů, které narušují ekologickou rovnováhu v organismu, oslabují imunitní systém a umožňují kvasinkám nadměrně bujet.

Nejvýznamnějšími rizikovými faktory bujení Candidy albicans jsou:

●steroidní hormony a imunosupresanty (léky potlačující imunitu), například kortizon používaný k "léčbě" alergií, těhotenství a hormonální antikoncepce, které narušují hormonální rovnováhu těla,

●nedostatečná výživa neodpovídající nutričním potřebám jednotlivce,

●strava s vysokým obsahem škrobů a cukrů, které kandidu vyživují a podporují její růst,

●antibiotika a sulfonamidy, které jsou patrně hlavním viníkem problémů s kandidou.

Antibiotika ničí všechny baktérie; nerozlišují dobré od špatných. Ničí "dobrou" mikroflóru, která za normálních okolností drží kandidu pod kontrolou. Při použití antibiotik dochází k vyhubení "přátelské" mikroflóry, která ve střevech vytváří kyselé prostředí. Po ukončení léčby jsou sliznice rychle kolonizovány baktériemi E. coli a dalšími, které vytvářejí zásadité prostředí, ve kterém se kandidě velice daří.

Vzrůstající problémy s kandidou v naší moderní společnosti většinou souvisejí s širokým nadužíváním antibiotik. Antibiotika jsou předepisována i na banální nachlazení, virózy a akné, přestože je známo, že ničí pouze baktérie, nikoliv viry. Zatímco dříve měly děti jednu až dvě infekční choroby ročně, nyní jich mívají běžně i více než šest.

Problémy s kvasinkami rovněž zhoršuje nedostatečné vyprazdňování střev. Zbytky potravy, které se dlouhodobě hromadí ve střevech, často v jakýchsi kapsách, poskytují útočiště nejrůznějším baktériím, které narušují normální střevní mikroflóru a produkují bakteriální toxiny. Člověk může trpět zácpou, dokonce i když má každý den stolici. Potrava by měla projít střevy do 48 hodin. Snězte pár lžic červené řepy a sledujte, za jak dlouho se u vás objeví červená stolice. Pokud máte zácpu, omezte sladkosti, jezte dostatek vlákniny, pijte hodně tekutin a pravidelně cvičte. Bylinná projímadla mohou krátkodobě rovněž pomoci, ale po čase se na ně může vytvořit návyk.

Rychlé bujení kvasinek po použití antibiotik naznačuje, že problém kandidy nepochází z vnějšího útoku mikrobů, ale ze stavu vnitřní nerovnováhy. Je tedy zřejmé, že pokud se chceme zbavit problémů s kandidou, musíme pochopit, že kandida není hlavní problém; problémem je neschopnost těla udržet ji pod kontrolou!

 

Příznaky infekce. 

                                                                                                                                                 

Zpočátku problému se objevují mírnější potíže, například rýma, svědění v nose, puchýře v ústech, podrážděné nebo suché hrdlo, bolesti břicha, říhání, nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem, pálení nebo svědění rekta, svědění, pálení nebo výtok z pochvy, stále obtížnější premenstruační syndrom (PMS), zánět předstojné žlázy, impotence, časté močení, pálení při močení, infekce močového měchýře, atd.Pokud imunitní systém zůstane oslabený dlouhodobě, může se kandida rozšířit do všech částí těla a způsobovat nejrůznější problémy, například únavu, mátožnost, nekoordinovanost pohybů, nesoustředěnost, výkyvy nálad, závratě, bolesti hlavy, zkažený dech, kašel, dušnost, otoky kloubů, artritidu, poruchy zraku, bolesti uší, ztrátu sluchu, pálení nebo slzení očí, bolesti svalů, deprese, podrážděnost, touhu po sladkém, zvýšenou citlivost na potraviny a chemikálie, astma, sennou rýmu, vícečetné alergie, kopřivku a vyrážky, ekzémy, lupénku a chronická plísňová onemocnění – například plísně mezi prsty, lišej a plísně na nehtech. Ženy trpí nadměrným růstem kvasinek více než muži. Hormonální změny spojené s menstruačním cyklem mohou usnadňovat její množení v pochvě. Souvisí to s ženským pohlavním hormonem progesteronem, jehož hladina je ve druhé polovině menstruačního cyklu zvýšená. Progesteron zvyšuje množství glykogenu (živočišný škrob, snadno přeměnitelný na cukr) v poševních tkáních, což skýtá ideální prostředí pro růst kandidy. Hladina progesteronu se rovněž zvyšuje v období těhotenství. Muži jsou tímto problémem postihováni méně často, to ale neznamená, že jsou vůči kandidě imunní.

 

Jak poznáte, že ji máte? 

                                                                                                                                  

Protože téměř každý člověk má kandidu v těle, jsou laboratorní testy na její přítomnost použitelné pouze omezeně. Povrchová kandidóza, zejména slizniční, se diagnostikuje snadno. Avšak klinická i mikrobiologická diagnostika orgánové kandidózy je obtížná, často je třeba provést biopsii. Rovněž sérologická diagnostika není příliš praktická; její metody jsou málo citlivé.Kromě toho vedou důsledky nerovnováhy kvasinek – kombinované účinky různých hormonů, bakteriálních toxinů a zmatek vytvořený v imunitním systému – k širokému spektru příznaků, které spolu zdánlivě nesouvisí (například kombinace dušnosti, deprese a plísně pod nehty). Z takového souboru příznaků je obtížné vyvodit jednoznačnou diagnózu.

 

Slinový test.  

                                                                                                                                                   

Ačkoliv tento test není "vědecký", je poměrně přesný. Když se ráno probudíte, dříve než cokoliv sníte či vypijete, shromážděte malé množství slin a plivněte je do průhledné sklenice na hladinu vody. Zhruba po 30 minutách se do sklenice podívejte. Pokud se vaše sliny zakalily a visí z nich dolů jakési "provázky", nebo pokud se potopily ke dnu, potom pravděpodobně máte nadměrné bujení kandidy.

 

 Léčebný pokus. 

                                                                                                                                                        

V současné době se zdá být nejlepším testem léčebný pokus.

Tento pokus spočívá v tom, že člověk po pět dnů vynechá určité potraviny, jako jsou:                                                                                                                    

cukry a jednoduché škroby obsažené ve všech sladkých pokrmech včetně medu, melasy a nejrůznějších sirupů a umělých sladidel, veškeré ovoce (zejména sušené) a ovocné šťávy, smažené nebo pečené brambory

mléko a mléčné výrobky,                                                                                                                              

●kvašené potraviny jako například pivo, víno, ocet, a všechny druhy kynutého pečiva a pečiva z bílé mouky, včetně chleba, hořčici, kečup a další ochucovadla,                                                                                      

potraviny obsahující plísně, například houby, arašídy a plísňové sýry.                                                              

Po pěti dnech "abstinence" jsou tyto potraviny opět zařazeny do stravy ve zvýšeném množství. Pokud takto dojde k vyprovokování nepříznivých příznaků, je zde přinejmenším důvodné podezření na nadměrné bujení kvasinek.

 

Za jak dlouho se uzdravím?  

                                                                                                                                

Správná strava často vede ke zlepšení během několika dní až týdnů. Kompletní detoxikace organismu však trvá déle, často až několik let. Nicméně vynaložený čas a úsilí se bohatě vyplatí.

 

Ničení kandidy.

                                                                                                                                                        

Pro zničení kandidy použijte přístroj „SUPER RAVO ZAPPER“.                                                                            

Konkrétně přednastavené programy :

CANDIDA ALBICANS 1 (frekvence 384-389 kHz, čas zappingu 15 min.)                                                                                             

CANDIDA ALBICANS 2 (frekvence 234-466 Hz, čas zappingu 21 min.)    

při použití nožní elektrody.

Aby bylo možnost kandidy zbavit je třeba provádět veškerá opatření nejméně po dobu jednoho měsíce.

                                                                                                                                                                                                                               

Úprava stravy.  

                                                                                                                                                      

Vhodný nutriční program a očista trávícího traktu jsou jedinou správnou cestou ke kontrole bujení kandidy. Jak již bylo uvedeno výše, strava by neměla obsahovat cukry a měla by být zejména na počátku léčby disciplinovaně dodržovaná. Ačkoliv může být přísná dieta prospěšná, u některých lidí může po delší době vést k podvýživě. Vyhladovět kvasinky je jedna věc, ale vyhladovět pacienta může vést k oslabení imunitního systému a je proto kontraproduktivní. Obvykle není potřeba dlouhodobě eliminovat všechny cukry nebo veškerou kvašenou potravu a veškeré kvasinky, protože kandidy se od kvasinek přítomných v chlebu, ve víně a v sýrech velmi liší.

 

Obnova mikrobiální rovnováhy ve střevech.  

                                                                                                            

Je uznávaným a přijímaným faktem, že účinnost imunitního systému je vysoce závislá na správné biochemické rovnováze těla. Jde především o řádné a přiměřené zásobení těla všemi potřebnými biochemickými složkami (živinami, vitamíny, minerály, enzymy, vnitřními faktory atd.). Stejný princip platí i pro problémy s kandidou. Mnoho lidí zjišťuje, že po vysazení léčebných prostředků často dochází k recidivě původního problému. Příčinou je nejčastěji změna skladby střevní a poševní mikroflóry v důsledku nerovnováhy mezi "dobrými" a "špatnými" baktériemi. Čím je tato nerovnováha větší, tím pomalejší bude léčba. Nejpřirozenější a nejrozumnější metodou k obnově mikrobiální rovnováhy ve střevech jsou tzv. probiotika. Jedná se o potraviny a potravinové doplňky obsahující živé baktérie, které jsou součástí normální střevní mikroflóry. Obecně řečeno jsou správná dieta, kvalitní probiotické doplňky a přirozené protiplísňové prostředky nejlepší jak pro prevenci, tak pro eliminaci kandidy.

 

Závěr.    

                                                                                                                                                            

Strava ani lidé zcela bez kvasinek neexistují. Totální eliminace kvasinek z těla také není proveditelná ani žádoucí. Pokud v těle existuje rovnováha, jsou kvasinky pro tělo prospěšné. Léčba nemá usilovat o vymýcení kandidy ze stravy ani z člověka, ale spíše o obnovení správného a vyváženého ekologického stavu mezi člověkem a kvasinkou.                                                                                                

Pokud se kandida vymkne kontrole, může pro naše zdraví představovat vážnou hrozbu. Ale může nám také posloužit jako určitý druh "varovného systému". Když dojde následkem biochemické nerovnováhy k oslabení imunitního systému, potom dojde k nadměrnému bujení kandidy. To je pro nás signálem, že léky, potrava nebo jiné faktory významně oslabily naši obranyschopnost a podkopaly naše dobré zdraví. Viděno z této perspektivy, mohou nám "výstražné signály" poskytované kandidou pomoci vyhnout se budoucí katastrofě!